Schubert viert moeder (aarde)

“Die Mutter Erde” Franz Schubert D. 788

Speciaal voor moederdag, Schubert’s eerbetoon aan de moeder van alles en iedereen : onze moeder aarde – inclusief stemmige piano-intro en intermezzi en de intimistische sopraan van Edith Wien.

Veel plezier, lieve mama’s, deze zondag.

Posted in pianomuziek | Tagged , , , | Leave a comment

Arme Mozart

Kareltje zit ‘s avonds vol overgave piano te spelen als plotseling de deurbel gaat.
Moeder doet open en ziet dat er twee agenten staan. Ze vraagt: “Oh agenten, is er soms iets aan de hand?” Waarop de ene agent antwoordt: “Wij zouden graag even bij u binnen willen komen kijken.” Moeder: “Oh? Waarom dan?” “Nou”, zegt de andere agent, “de buren hebben ons gebeld met de mededeling dat er hier ene Mozart verkracht werd.”

Posted in piano humor | Leave a comment

Lodewijck Mortelmans – piano natuurlijk

De essentie van het uitgeven van muziek is om pareltjes als deze muziek te bewaren en levend te houden voor latere generaties. Deze muziek van Lodewijck Mortelmans (1868-1952) is heerlijk tijdloos gebleven.

“Het Wielewaalt en Leewerkt” is een virtuoos pianostuk vol arabesken en rijke harmonieën die doen denken aan de vroege Debussy.  Lodewijk Mortelmans was een pupil van Peter Benoit. Hij was een fervent natuurliefhebber en had een grote belangstelling voor literatuur en beeldende kunst. Hij zette veel gedichten van Gezelle op muziek met een groot gevoel van atmosferische lyriek. Voor dit stuk liet hij zich inspireren door het gerdrag en de zang van 2 vogels die hij vaak zag en hoorde op zijn wandelingen.

Welke versie spreekt jou het meest aan ?

De piano solo door Lode Backx

of de piano solo door Peter Vanhove

“Het Wielewaalt en Leeuwerkt/The Oriole and the Lark”

Bladmuziek voor dit stuk eenvoudig te downloaden

 

Posted in pianomuziek | Tagged , , , , , | Leave a comment

2000 partituren en bladmuziek voor piano

Het doet me genoegen om vast te stellen dat we intussen in onze pianomuziekbibliotheek het magische cijfer van 2000 pianowerken hebben bereikt.  2000 werken waaruit pianisten en leerling-pianisten van alle niveaus kunnen grasduinen. 2000 werken die je online kan aankopen, met enkele eenvoudige klikken downloaden, uitprinten en beginnen inoefenen.

Continue reading

Posted in piano nieuws | Tagged , , , | Leave a comment

zwart-wit

De muzieklerares laat de leerlingen een piano zien.
“Wie van jullie weet wat die witte en zwarte toetsen betekenen?”

Kees steekt zijn vinger op:
“De witte toetsen zijn voor bruiloften en de zwarte voor begrafenissen!”

 

Posted in piano humor | Leave a comment

Carl Philipp Emanuel Bach – vader van de klaviersonates

Vader Johann Sebastian Bach leerde hem klavecimbel spelen. Als componist, klavierleraar en veelgevraagd performer beheerste hij alle theorieën en technieken van de klavierinstrumenten van zijn tijd. Zijn boek ‘ Versuch über die wahre Art das Clavier zu spielen ‘ wordt nog steeds gezien als de belangrijkste bron van informatie voor de kunst van het klavierspel van de 18e eeuw, waarmee hij grote klassieke componisten Mozart & Haydn inspireerde.

Bij zijn 300ste verjaardag in 2014 besteden we dan ook graag wat meer aandacht aan de klavierwerken van Carl Philipp Emanuel Bach (1714 – 1788).  Werken voor het toetsinstrument vormen nu eenmaal het meest centrale deel van het werk van Emanuel Bach. Vele daarvan werden geschreven voor het clavichord, maar geleidelijk aan schreef hij ook voor de pianoforte. Continue reading

Posted in piano artikels, pianomuziek | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Fantasia van Peter Benoit – de melodie die van de piano doet houden.

Wat een heerlijk stuk is toch die Derde Fantasia Op 18 van Peter Benoit. Ik ken deze speels-melancholische melodie al van in mijn kinderjaren.  Het werd toen door de nationale Vlaamse televisiezender – toen nog de BRT – gebruikt als wachtmuziek tijdens onderbrekingen in de uitzendingen. Ik kon mijn oren niet geloven toen ik ontdekte dat dit universele stuk wel degelijk door een Belgisch componist werd geschreven. Zouden ze dit werkje ook in andere landen kennen ? Het is intussen al meer dan 100 jaar oud, maar klinkt fris en actueel.  Continue reading

Posted in pianomuziek | Tagged , , , | Leave a comment

Welkom

Beste pianoliefhebbers, welkom op onze nieuwe pianoblog. Of je nu pianoleraar, beginner, amateur of professioneel bent, doet er niet toe. Iedereen die graag neust in pianomuziek en achtergrondinformatie of bladmuziek zoekt over  en voor dit fantastische instrument, nemen we graag bij de hand op een ontdekkingstocht door het land van de pianomuziek.

Je mag van ons op regelmatige basis nieuwe artikels verwachten over de piano zelf, dat meesterlijke instrument, over de vreugdes en valkuilen van het piano leren spelen, over methodes en akkoordenschema’s voor de piano.

We snuisteren wat rond in de geschiedenis van de piano op zoek naar leuke weetjes en de grote componisten. Maar ook minder bekende namen schuiven we graag eens naar voren, vooral als die ook fijne pareltjes voor de piano hebben geschreven.

We luisteren met jou naar de grote uitvoerders van vandaag.  We laten ons oog en vooral oor vallen op hedendaagse composities, die het ontdekken waard zijn.Horen of lezen we een fijne pianograp, dan kan je die via ons aan je collectie toevoegen.

Heb je zin om zelf nieuwe pianomuziek uit te proberen ? Blijf dan bij ons. Je mag op tijd en stond rekenen op een gratis nieuwe partituur, die je onmiddellijk kan downloaden uit onze partiturenbibliotheek.

Schrijf je in op onze pianomuziek nieuwsbrief, zodat je geen enkele ontdekking mist !

de pianomuziekredactie verwelkomt u van ganser harte !

Posted in piano nieuws | Tagged , , , | Leave a comment